Hírek-Aktuális
Három párt a parlamenti bejutási küszöb fölött

Csak három párt került volna be a parlamentbe, ha május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon - ez derül ki az IDEA Intézet 2024 április végén és május elején elvégzett felméréséből. Az eredmények szerint a felnőtt népesség kicsivel több mint negyede szavazna jelenleg a Fidesz-KDNP-re, míg a TISZA párt támogatottsága 15, a Demokratikus Koalícióé pedig 11 százalékos szintet ért el a hónap elején. A Momentum, a Mi Hazánk és az MKPP nem érik a parlamenti bejutási küszöböt. A vizsgálat tapasztalatai azt mutatják, hogy egy május elején tartott EP-választáson a Fidesz-KDNP, a TISZA párt és a DK-MSZP-Párbeszéd közös lista mellett csak az MKKP-nek lett volna esélye mandátumszerzésre.  

A kutatás letölthető innen.

Ha május elején országgyűlési választásokat tartottak volna Magyarországon csak három párt jutott volna a magyar parlamentbe: a Fidesz-KDNP, a Magyar Péter-féle Tisztesség és Szabadság Párt, illetve a Demokratikus Koalíció. A kormánypártokra a felnőtt népesség tagjainak kicsivel több mint negyede szavazott volna (27%), ez egy hónap elején tartott országgyűlési választáson 39 százalékos szavazati arányt jelentett volna a biztos szavazó, pártot választani tudók között. Az eredmények azt mutatják, hogy tavasz közepére a TISZA lett a második legnépszerűbb párt Magyarországon. A felnőttek 15, a biztos szavazó, pártot választani tudók 21 százaléka adta volna szavazatát egy „most vasárnapi” országgyűlési választáson Magyar Péter pártjára. A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességben 11%, a biztos szavazók körében pedig 15%. A Momentum és a Mi Hazánk egy május elején tartott választáson nem érte volna el az 5 százalékos választási küszöböt és az MKKP támogatottsága is hosszabb idő után a parlamenti bejutási küszöb alá esett.

2024. június 9-én azonban nem országgyűlési, hanem európai parlamenti és önkormányzati választásokra kerül majd sor Magyarországon. A vizsgálat eredményei azt mutatják, hogy a népesség választási hajlandósága május elején meglehetősen magas volt, lényegesen magasabb annál, mint amilyen az EP-választásokon a korábbi években megszokottá vált. Május elején, ha arra „most vasárnap” került volna sor, a felnőtt népesség tagjainak 56 százaléka 100 százalékosan meg volt arról is győződve, hogy június 9-én szavazni fog majd.

Az IDEA Intézet eredményei szerint, ha az európai parlamenti választásra május elején került volna sor, a szavazatok 40 százalékát a Fidesz-KDNP-t szerezte volna meg, míg a választáson résztvevők 21 százaléka a TISZA pártot, 17 százalékuk pedig a DK-MSZP-Párbeszéd közös listáját támogatta volna. Egy hónappal a választások előtt, e pártokon kívül, csak az MKKP európai parlamenti támogatottsága érte volna el még éppen az 5 százalékot (az adatfelvétel május 4-én zárult, aznap jelentette be Jakab Péter, hogy A Nép Pártján Mozgalom nem tudott listát állítani, így a párt még szerepelt a listák felsorolásában).

 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. április 25. és 2024. május 4. között vette fel online kitölthető kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.