IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
A Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban határozta meg leginkább Magyarország megítélését
Az IDEA Intézet 2019. december 18 – december 25. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz felfüggesztése az Európai Néppártban (EPP) határozta meg leginkább Magyarország megítélését. A teljes népesség 26 százaléka vélekedik így. Míg a kormánypárti szavazóknak 37 százaléka nem kívánt válaszolni a kérdésre vagy bizonytalan volt válaszában, addig az ellenzéki szavazók 36 százaléka jelölte meg a kormánypárt felfüggesztését az EPP-ben, mint a legmeghatározóbb eseményt Magyarország megítélésében. A pártpreferenciájukat nem vállalók, vagy abban bizonytalanok 27 százaléka az európai néppárti felfüggesztést választotta, ugyanakkor egyharmaduk nem tudott vagy nem akart a kérdésre válaszolni.
további részletek
A 2019-es év meglepetés embere: Karácsony Gergely – 2020. január
Az IDEA Intézet 2019. december 18–25. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében minimálisan növekedett (32 százalék). Az MSZP hibahatáron belül 1 százalékponttal tudta erősíteni a táborát, így hasonlóan a Momentum Mozgalomhoz és a Jobbikhoz 6 százalékos támogatottsággal rendelkezik a teljes népesség körében. Az IDEA Intézet azt is vizsgálta, hogy egy 10 szereplős listából választva kit tekintenek a kérdezettek a 2019-es esztendő meglepetésemberének a magyar politikában. Úgy tűnik az adatok alapján, hogy a múlt esztendő Karácsony Gergely éve volt. Őt Dobrev Klára, a DK EP-képviselője követi a politikusok meglepetéslistáján.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk