IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
2021. év végi szintre csökkent a Fidesz támogatottsága – 2022. augusztus eleje
Az IDEA Intézet 2022. július 27. és augusztus 7. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz fokozatosan veszít támogatottságából, de a tábor kohéziója nem repedt meg. A július eleji méréshez képest hibahatáron belüli, a teljes népesség vonatkozásában kettő, a biztos szavazó pártot választók körében pedig három százalékponttal csökkent a támogatottsága. Mindez azt jelenti, hogy a bejelentett adóintézkedések és rezsiemelések óta, a teljes népesség körében 8, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 6 százalékponttal kevesebb választó támogatja a pártot. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez utóbbi, szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes.
további részletek
Elkezdődött a Fidesz peremszavazóinak lassú lecsatlakozása
A Fidesz legalább közepesen kötődő szavazói körében nincs érdemi hatása a rezsiemelésnek és a kata-kivezetésének, de elkezdődött peremszavazóinak lassú lecsatlakozása – Az IDEA Intézet 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvételének eredménye szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban. Viszont az utolsó, májusi méréshez képest a teljes népesség vonatkozásában 6, a biztos szavazó pártot választók körében 3 százalékponttal csökkent a támogatottsága. A 2022-es kormányzati ciklus elején tehát egy rövid győzteshez húzó időszakot követően elkezdődött az ilyenkor szokásos lemorzsolódási folyamat, ami minden bizonnyal összefüggésben áll a kormány által meghozott megszorító közpolitikai intézkedésekkel.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk