IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Lassan, de morzsolódik a Fidesz-tábor
Az IDEA Intézet 2020. december 11. és december 15. között készített reprezentatív közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága augusztus óta, amikor is elérte maximumát, lassan, és hónapról hónapra erodálódik. Nem nagy ugrásokról vagy hirtelen bezuhanásról beszélhetünk, hanem a szavazótábor lassú, de folyamatos kopásáról. A Szájer-ügy kirobbanása után készített második adatfelvétel ugyanis azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP együttes támogatottsága a teljes, választókorú népességben 31 százalék, ami ugyan csak 1 százalékponttal alacsonyabb, mint a két héttel korábbi mérésnél volt, viszont augusztushoz képest 4 százalékpontos csökkenésről beszélhetünk. Ez már hibahatáron túli változás.
további részletek
A (fő)városi népesség nagyon nem ért egyet az ingyenes parkolással 2020. november–december
Az IDEA Intézet 2020. november 30. és december 4. között készített reprezentatív közvéleménykutatást az ingyenes parkolás lakossági megítéléséről. Az adatfelvétel eredményei szerint a magyar felnőtt népesség abszolút többsége, 56 százaléka nem ért egyet ezzel a kormányzati intézkedéssel, mert az káoszhoz vezet és rontja az ott élők életminőségét. Bár a pártos elfogultság ezen a téren is megosztja a véleményeket, de az ellenzéki pártok és a pártpreferenciájukban bizonytalanok, illetve az azt titkolók álláspontja között jóval kisebb a különbség, mint a kormánypárti szavazók és az összes többi csoport között. A Fidesz–KDNP híveinek relatív többsége, 41 százaléka jó megoldásnak tartja az ingyenes parkolást, de szokatlanul magas, 36 százalék az ellenvéleményt kifejtők aránya. Miután az intézkedés leginkább a városokban élőket érinti, az elemzés ezt a dimenziót is vizsgálta. A fővárosi népesség több mint kétharmada elégedetlen az intézkedéssel, 67 százalékuk ugyanis szintén azzal az állítással ért egyet, hogy „az ingyenesség káoszt eredményezett, ami rontja a helyi lakók életminőséghez fűződő alapvető jogait.”
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk