IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Elmúlt az ellenzéki előválasztás közvetlen hatása – 2021. november
Az IDEA Intézet 2021. október 26. és november 5. között készített adatfelvétele azt jelzi, hogy elmúlt az előválasztás közvetlen, napirend- és így közvéleményformáló hatása. A listák versenyében ismét a korábbi állapotok érvényesülnek. A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak egy százalékponttal, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választóknál újra a Fidesz–KDNP nagyon elszánt választóinak előnyét mérte a kutatás.
további részletek
Az előválasztás második fordulója előtt nyílttá vált a verseny az ellenzék és a Fidesz között
Az IDEA Intézet 2021. szeptember 30. és október 9. között, tehát az előválasztás második fordulóját megelőzően készített reprezentatív közvélemény-kutatása az ellenzék és a Fidesz közötti nyílt és kiegyenlített versenyt mérte. A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak 1 százalékponttal, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választók esetében újra kiegyenlítetté vált a két tömb támogatottsága. Ez úgy következett be, hogy ebben a rétegben a Fidesz–KDNP két hónap után veszített támogatottságából, az ellenzék pedig hajszálnyival emelkedett.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk