IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
A Momentum- és Jobbik-szavazók többsége szerint is a külön lista csökkenti a kormányváltás esélyét
Az IDEA Intézet 2020. augusztus 27–31. között 2000 fős reprezentatív mintán felvett kutatásának adatai szerint az ellenzéki pártokat támogatók 78 százaléka közös lista, közös egyéni jelöltek álláspontján áll. A pártpreferenciájukat nem vállalók vagy abban bizonytalanok harmincnyolc százaléka osztja az ellenzékiek többségének véleményét, 53 százalékuk azonban nem foglalt állást a kérdésben. Az ellenzéki szavazók 68%-a szerint csökkennek a kormányváltás esélyei, ha az ellenzék kettő listával indul. A Momentum-támogatók 59, a Jobbik-szavazók 64 százaléka is osztja ezt az álláspontot.
további részletek
Vihar előtti csend? – Koronavírus-járvány első hulláma után is befagyott pártpreferenciák
Az IDEA Intézet 2020. július 30. és augusztus 3. között végzett közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népesség körében nem változott a megelőző július eleji méréséhez képest. A választókorú népesség körében 34 százalékon áll. Azok körében, akik egy most esedékes parlamenti választáson biztosan részt vennének és megneveznek egy pártot 2 százalékpontos növekményt mért a vizsgálat (52%). A koronavírus-járvány kitörése óta az IDEA Intézet július végi, augusztus eleji felvétele immár az ötödik volt. A Fidesz–KDNP támogatottsága 2020. februárjához képest 6 százalékponttal, tehát a hibahatárt meghaladó módon növekedett, azaz a kormánypárt sikeresen jött ki a koronavírus-járvány első hullámának kezeléséből.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk