IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Beragadt preferenciák az év elején – 2023. január
Az IDEA Intézet 2022. december 31. és 2023. január 11. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredménye azt mutatja, hogy a Fidesz támogatottsága egyelőre elérhette a mélypontját. Utóbbi 2022. október óta 30–31 százalék körül mozog a teljes népességben. Hasonló tendenciák láthatók a legszűkebb választói réteg, a biztos szavazó pártot választók vonatkozásában is, ahol egy időre a decemberi és januári 47–48 százalék lehet támogatottságának alsó határa. Az ellenzéki oldalon továbbra sincs érdemi, egyirányba mutató szavazói mozgás. A parlamenten belüli ellenzéki pártok támogatottsága ugyanis stagnál, 1–1 százalékpontos változások is alig-alig rögzíthetők.
további részletek
A Fidesz-szavazók derűlátók, a magyarok közel 40 százaléka anyagi helyzetének romlásával számol
Az IDEA Intézet 2022. november 29. és december 12. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom 39 százaléka, a kedvezőtlen jövedelmi helyzetűek több mint fele jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetének romlására számít 2023-ban. Emellett a kutatás eredményei alapján a társadalom mintegy negyede számol jelenlegi állásának hónapokon belüli elvesztésével. Mindkét aspektusban jelen van a pártpolitikai polarizáció a véleményekben. Amíg a kormánypárt hívei mind az anyagi kondícióik, mind a munkahelyük megtartása tekintetében derülátók, addig az ellenzéki szavazók inkább pesszimistán tekintenek a következő évre.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
A gazdasági helyzet és várakozások, továbbá a válságkezelés megítélése - 2022. december
Az IDEA Intézet 2022. november 29. és december 12. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása szerint a magyar társadalom 39 százaléka, a kedvezőtlen jövedelmi helyzetűek több mint fele jelenlegi és jövőbeli anyagi helyzetének romlására számít 2023-ban.
további részletek
Legfrissebb publikációk