IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Az ellenzék össztámogatottsága magasabb, mint a kormánypártoké
Az IDEA Intézet 2020. október 31 – november 5. között készített közvélemény-kutatásának eredményei alapján a Fidesz-KDNP támogatottsága mind a teljes népesség, mind a biztos szavazó pártválasztók körében csökkent valamelyest. Az ellenzéki oldalon érdemi pártpreferencia-átrendeződés nem történt, ugyanakkor a Jobbik a 2020-as év legmagasabb támogatottságát (7 százalék) tudhatja magáénak a teljes népességen belül. Az ellenzéki szövetség az ősz folyamán több közleményében is jelezte, hogy szoros együttműködésben kíván indulni a 2022-ben esedékes országgyűlési választásokon. 2020. október végén a kormánypártok és az együttműködni kívánó ellenzéki pártok (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, P) versenyében fordulat történt, immár az ellenzéki pártok össztámogatottsága magasabb, ha a teljes választókorú népességet vizsgáljuk (32 százalék szemben 34 százalékkal).
további részletek
Ha magyar foci, akkor orbánisták és karácsonyisták pár dologban azért egyetértenek
Kevés olyan közpolitikai terület van, melyet a magyar választópolgárok ne a pártpreferenciájuk szemüvegén keresztül ítélnének meg. Megszokhattuk, hogy az olyan kérdésekre adott válaszok, minthogy „Ön szerint milyen irányba halad az ország” vagy éppen „Elegendő támogatást kap-e az egészségügy a kormánytól a koronavírus-járvány megfékezésére”, két Magyarországot adnak ki. A kormánypárti preferenciával bírók többsége várakozással tekint a jövőbe, legalábbis kis részük gondolja, hogy az ország válságba rohan. Emellett ugyanők azok, akik szerint a kormánynak köszönhetően az egészségügy felkészülten állt a járvány előtt is. Ellenzékiek körében mindez fordítva van, ahogyan is ismert jelenség, hogy az aktuális ellenzékiek mindig elégedetlenebbek a létező magyar demokrácia működésével, mint a kormánypártiak.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk