Hírek-Aktuális
A kegyelmi ügy akkor érte a kormánypártokat, amikor elkezdtek kilábalni népszerűségvesztésükből

Az IDEA Intézet 2024. január 31. és február 9. között készített reprezentatív felmérésének eredményei szerint az úgynevezett kegyelmi ügy kirobbanása és gyors eszkalációja éppen akkor érte a Fidesz-KDNP-t, amikor úgy tűnt, hogy a párt kezd túljutni a tavalyi évben mindvégig tapasztalható, lassú népszerűségvesztésén – legalábbis annak mélypontján. Hangsúlyozni kell tehát, hogy az IDEA Intézet február elejei eredményei a kegyelmi botrány eszkalációját közvetlenül megelőző, még Novák Katalin köztársasági elnök lemondása előtti időszakra vonatkoznak. Az elemzés letölthető innen.

A pártpreferenciákban összességében csak minimális mértékű elmozdulások történtek az elmúlt egy hónapban, de az IDEA Intézet vizsgálatai szerint a kormánypártok támogatottsága hónapok óta most mozdult el először felfelé.

Február elején a felnőtt népesség tagjainak 27 százaléka szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, ez az arány legutóbb 26% volt. A biztos szavazó, pártot választani tudó felnőttek között 44 százalék volt a kormánypártok támogatottsága a legutóbbi mérés 43 százaléka után. A legerősebb ellenzéki pártról, a DK-ról ugyancsak elmondható, hogy támogatóinak hányada hónapok óta először mozdult el pozitív irányba, de a változás itt is minimális, hibahatáron belüli. Február elején 13 százalék volt a DK támogatóinak aránya a hazai felnőtt népességben, a biztos szavazó, pártot választani tudók 20 százaléka volt DK-szavazó. Az eredmények azt mutatják, hogy egy esetleges parlamenti választáson nagy valószínűséggel további három párt tudta volna még átlépni az 5 százalékos parlamenti küszöböt: a Momentum, a Mi Hazánk és a Kétfarkú Kutya Párt – közülük az MKKP erősödhetett valamelyest az utóbbi hetekben.

A kisebbfajta elmozdulások annak voltak köszönhetőek, hogy februárban némileg csökkent a bizonytalan preferenciával jellemezhetők aránya a magyar társadalomban (37 százalékról 34 százalékra). Viszont az eredmények továbbra is azt mutatják, hogy egy február elején megtartott parlamenti választáson a Fidesz-KDNP magabiztos többséget szerzett volna.

Fontos azonban, hogy az IDEA Intézet eredményei a kegyelmi botrány eszkalációját közvetlenül megelőző, még Novák Katalin köztársasági elnök lemondása előtti időszakra vonatkoznak: lényegében azt a pillanatot rögzítik, amikor is a hazai közélet és nyilvánosság igazán a kegyelmi ügy felé fordult.

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. január 31. és 2024. február 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,8 százalékpont.