Hírek-Aktuális
A kampány alatt megszerzett szavazók eltűntek a Fidesz mögül – 2022. szeptember eleje

Az IDEA Intézet 2022. augusztus 31. és szeptember 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy tovább folytatódik a Fidesz fokozatos támogatottság vesztése.  

Az utolsó, augusztus eleji méréshez képest, a teljes népesség vonatkozásában három, a biztos szavazó pártot választók körében pedig egy százalékponttal csökkent a támogatottsága. Mindez összességében azt jelenti, hogy a bejelentett adó- és rezsiemelések óta a teljes népesség körében immár 11, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 7 százalékponttal kevesebb választó támogatja a pártot. Érdemes azonban megjegyezni, hogy ez utóbbi, szűk választói rétegben minden második választópolgár továbbra is fideszes.

2022 szeptember elején tovább csökkent a Fidesz támogatottsága, így a peremszavazók lecsatlakozása dinamikusan folytatódott

Az IDEA Intézet előző, 2022. augusztusi pártpreferencia elemzésében megállapítottuk, hogy a kormány adó- és rezsiemelései megérintették, de nem rengették meg a Fidesz szavazótáborát. A kormánypárthoz több szálon kötődő szavazók mérete változatlan maradt, ugyanakkor azok a szavazók, akik elsősorban a kampányígéretek hatására csatlakoztak a párthoz, inkább csalódtak, és elindultak az ismeretlen preferenciájúak táborába. Azt is megállapítottuk, hogy az ellenzéki pártok továbbra sem tudnak profitálni a kormánypártról lecsatlakozó szavazók első dühéből.

A 2022. szeptember elején készített reprezentatív vizsgálat, amely már az első, megemelt rezsiszámlák megérkezése időszakában készült, megerősíti a fenti tendenciákat. A Fidesz teljes népességen belül mért támogatottsága ugyanis további három százalékponttal alacsonyabb (35%-ról 32%-ra), mint augusztus legelején, ezzel párhuzamosan viszont a bizonytalanok, pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzív szavazók tömbje 2 százalékponttal emelkedett. Összességében mindez azt jelenti, hogy a kormánypárt támogatottsága 2022. májusához képest, amikor az IDEA Intézet által valaha mért legmagasabb szinten állt (43%), 11 százalékponttal csökkent (32%), ami jelentős változás. A Fidesz támogatottsága most tért vissza a 2021. nyár eleji szintre. Lényegében minden olyan szavazó, aki a hosszú kampányidőszakban – 2021 szeptember és 2022 március között – csatlakozott a Fideszhez, mostanra elpárolgott.

A biztos szavazó pártot választók körében azonban mindössze 1 százalékpontos csökkenés regisztrálható (51%-ról 50%-ra) az előző, augusztusi méréshez képest. Fontos látni, hogy az 50 százalékos támogatottság azzal egyezik meg, mint amit az IDEA Intézet 2022 március folyamán mért a kormánypártnak, ez a visszaesés tehát nem olyan jelentős, mint a teljes népességre vetített eredmények. Ez továbbra is arra utal, hogy törzsszavazók mérete alig változhatott az elmúlt egy-két hónapban. A megszorítások önmagukban nem lazították fel a párthoz való szoros kötődést.

 

Befagyott erőviszonyok az ellenzéki oldalon

A Fideszen túli világban hibahatáron belüli, azaz elhanyagolható változások történtek.

Az ellenzéki pártokat vizsgálva továbbra is a Demokratikus Koalíció bír a legnagyobb támogatottsággal, a teljes népesség 11%-a, a biztos szavazó pártot választók 17%-a szavazna a pártra egy most vasárnapi országgyűlési választás alkalmával.

Egyetlen fejleményre érdemes felhívni a figyelmet. A Jobbik teljes, választókorú népességben mért támogatottsága lecsökkent 2 százalékra, ami az IDEA Intézet által valaha mért legalacsonyabb érték. A párt Jakab Péter kiválásával párhuzamosan az eljelentéktelenedés határára jutott. A Jobbik támogatottságának csökkenésétől talán nem teljesen függetlenül 1−1 százalékponttal emelkedett a Mi Hazánk és az egyéb párt támogatói köre.

 

Összességében a rezsiemelés, a KATA megszűntetése és további közpolitikai intézkedések jelentősen megmozgatták a Fidesz szavazótáborát. Azon szavazók túlnyomó többsége, akik a szokatlanul hosszú választási kampány időszaka alatt, 2021 kora ősze óta 2022 májusig a Fideszhez kapcsolódtak, szinte teljesen eltűntek, és ma már az ismeretlen preferenciájúak jelentős, egyharmados táborát szélesítik. A kormánypárthoz erősen vagy inkább kötődő mag- és gyűrűszavazók ugyanakkor szinte változatlan méretűek lehetnek, a jelenlegi helyzet politikai kockázata tehát kisebb annál, mint ahogy azt a csökkenő tendenciák mutatják. Nagyjából most ért oda a csökkenés, hogy elfogytak a peremszavazókban rejlő tartalékok, így, ha a Fidesz tovább esik, az már komolyabb problémát okozhat a párt számára.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. augusztus 31 – szeptember 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.