IDEA Intézet
IDEA Intézet
Hírek-aktuális
Az Orbán-kormány válságkezelésének lakossági értékelése: stabil kettes – 2021. február
Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített reprezentatív közvélemény-kutatást az Orbán-kormány koronavírus-járvány két hulláma alatti járvány- és válságkezelő intézkedéseinek társadalmi megítéléséről. Az adatfelvétel eredményei szerint a véleményeket a pártos polarizáció rendezi mintázatokba. Míg a fideszesek alapvetően jóra értékelik a kormány intézkedéseit, addig az ellenzékiek rendkívül, még a szokásosnál is elégedetlenebbek azokkal. Mindent egybe vetve a magyar társadalom stabil kettesre (2,4 átlagpont), a kormánypártiak jóra (4,1 pont), az ismeretlen preferenciájúak pedig kettes alára (1,8 pont) osztályozzák a kormányzati teljesítményt. Egy választói csoport, mégpedig az ellenzékiek, megbuktatják az Orbán-kormányt a válságkezelés terén tett intézkedéseit értékelve (1,4 átlagpont).
további részletek
A kormánypárti szavazók körében sem elég erős az oltáshoz szükséges regisztráció elfogadottsága
Az IDEA Intézet 2021. január 22. és január 26. között készített reprezentatív közvélemény-kutatása azt vizsgálta, hogy a választók regisztráltak-e már a vakcinainfo.gov.hu oldalon, tervezik-e ezt megtenni, és mit gondolnak a regisztráció utáni adatbiztonságról. A Fidesz–KDNP támogatóinak 41 százaléka már regisztrálta magát, további 24%-a tervezi, hogy hamarosan regisztrál. Az ellenzéki szavazók sokkal inkább elutasítók a regisztrációval szemben: eddig csak 20 százalékuk tette ezt meg a kormányzati oldalon, 17 százalékuk pedig tervezi a regisztrációt. A kormánypárti szavazók körében még a 10 százalékot se éri azok aránya, akik féltenék az adataikat a regisztrációkor. Ezzel szemben az ellenzéki pártok szavazóinak 38 százaléka tart, 26 százaléka pedig különösen tart az adatszolgáltatás következményeitől.
további részletek
Figyelmébe ajánljuk - kiemelt publikációk
Láncszavazás, közmunkával zsarolás és tollhegy a köröm alatt - választási csalások
Az IDEA Intézet kiadványában a közvéleményt leginkább foglalkoztató, tipikus – szavazás közbeni, illetve a szavazókörben vagy épp a szavazatszámláláskor előforduló – csalásokat mutatja be.
további részletek
Legfrissebb publikációk