Hírek-Aktuális
Áttörés nélküli támogatottság-mozgások - 2022. február

Az IDEA Intézet 2022. január 31. és február 9. között készített reprezentatív adatfelvétele azt mutatja, hogy a Fidesz–KDNP-lista növekedése a teljes népességen belül megállt, a biztos szavazóknál jelentéktelen mértékben, 1 százalékkal emelkedett. A teljes népességben a Fidesz támogatottsága 1, az ellenzék támogatottsága – a bizonytalanok arányának ugyanilyen arányú növekedése mellett – 3 százalékponttal csökkent, míg utóbbi támogatottsága a biztos szavazó pártot választók körében nem változott.

Ennek eredménye, hogy a kampány kezdetekor a kormányzópárt egyelőre minden vizsgált választói csoportban vezet az ellenzék előtt. A teljes népesség vonatkozásában a FideszKDNP listája 4, míg a biztos szavazó pártot választók körében 5 százalékpontos az előnye.

Hangsúlyozni kell, hogy a párt- és listapreferenciákból következtetéseket még a szokásosnál is csak kisebb mértékben lehet levonni.

 

Listák támogatottsága

Az IDEA Intézet reprezentatív mérése először vizsgálta úgy a listák támogatottságát, hogy nem egy most esedékes parlamenti választáson való hipotetikus részvételt és preferenciát kérdezett, hanem konkrétan megnevezte a 2022. április 3-i választás dátumát. A vizsgálat szerint 2022. február első időszakában a Fidesz−KDNP listája négy százalékponttal vezet a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listájával szemben. A Fidesz támogatottságának elmúlt hónapokban tapasztalt fokozatos emelkedése megállt, sőt tavaly május óta először csökkent, igaz mindössze 1 százalékponttal.

Az ellenzéki közös lista támogatottsága ugyanis januárhoz képest 3 százalékponttal csökkent oly módon, hogy közben a bizonytalanoké pontosan ennyivel emelkedett. A bizonytalanok 13 százalékos aránya 2021. június óta a legmagasabb értéket érte el.

A Mi Hazánk Mozgalom támogatottsága 2 százalékponttal nőtt, így az IDEA Intézet méréseiben először radikális jobboldali párt először érte el a parlamenti belépéshez szükséges 5 százalékos értéket. A Kétfarkú Kutya Párt esélyei viszont változatlanok, hiszen az előző hónaphoz hasonlóan 2 százalékon áll.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében szinte alig történtek mozgások. A Fidesz–KDNP támogatottsága 1 százalékponttal emelkedett, az ellenzéké nem változott. Ebben az elkötelezett szavazói tömbben a Mi Hazánk nem éri el a bejutási küszöböt, mert a nagy politikai tömbök húzóereje jelentősebb. A Kétfarkú Kutya Párt támogatottsága csökkent (-1%).

 

 

Pártok támogatottsága, 2022. február első felében

A választásokhoz közeledve a pártok külön-külön támogatottságának egyre kisebb a jelentősége, hiszen összeállt, egyesített tömbök versenyeznek egymással. Ez érezhető a 2022. február elején mért adatokban is, az egyes pártok támogatottsága ugyanis, alig-alig változott. Fidesz–KDNP választottsága jelenleg 37 százalék (0%), hasonlóan változtatlan a Demokratikus Koalíció (11%), a Momentum Mozgalom (6%), a Párbeszéd (2%), valamint az LMP (1%) támogatottsága is, Jelentéktelen, 1 százalékponttal csökken MSZP-é, és 1 százalékkal növekedett a Jobbiké (9%)

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt 3, míg a Mi Hazánk Mozgalom 4 százalékon áll.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 24 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP támogatottsága hibahatáron belül, 1 százalékponttal növekedett (49%). Az ellenzéki oldalon szintén elhanyagolható változások történtek.

A parlamenten kívüli pártok támogatottsága szintén nem változott, a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3%-on, míg a Mi Hazánk 4%-on áll.

Összességében 2022. február elején nem hoztak áttörésszerű változást a Fidesz–KDNP listájának támogatottságában, sőt meglepő módon, a teljes, választókorú népességben még jelentéktelen módon csökkent is a választottsága.

Továbbra is állandóság annak megállapítása, hogy éles verseny bontakozhat ki a nagy politikai tömbök között. A párt- és listapreferenciákból következtetéseket még a szokásosnál is csak kisebb mértékben lehet levonni.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2022. január 31. – február 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)