Hírek-Aktuális
Elmúlt az ellenzéki előválasztás közvetlen hatása – 2021. november

Az IDEA Intézet 2021. október 26. és november 5. között készített adatfelvétele azt jelzi, hogy elmúlt az előválasztás közvetlen, napirend- és így közvéleményformáló hatása. A listák versenyében ismét a korábbi állapotok érvényesülnek.

A teljes népesség vonatkozásában az ellenzéki pártok közös listája vezet, igaz csak egy százalékponttal, míg a választáson biztosan résztvevő pártot választóknál újra a Fidesz–KDNP nagyon elszánt választóinak előnyét mérte a kutatás.

Október végén, november legelején a Fidesz kissé erősítette pozícióját

Az IDEA Intézet reprezentatív közvélemény-kutatása szerint 2021. október végén, november elején a hat együttműködő ellenzéki párt közös listája a teljes, választókorú népességen belül egy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 39, a kormánypárt pedig 38 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest a Fidesz esetében semmilyen mozgás nem történt, míg az ellenzék esetében egy százalékponttal csökkent a támogatottság.

A választáson legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók rétegében ugyanakkor történt némi elmozdulás. Míg az előző mérés esetében – igaz az előválasztás időszakában – az ellenzék és a Fidesz–KDNP teljesen kiegyenlített támogatottsággal rendelkezett, október végére, november elejére visszaállt a korábbi rend. A rendkívül aktív, már most jól mozgósított, és az elszánt fideszes szavazói tábor következtében újra a kormánypárt vezet három százalékponttal. Ez az eredmény úgy következett be, hogy a Fidesz lista támogatottsága 1 százalékponttal növekedett, miközben az ellenzéki listáé 2 százalékponttal csökkent. Bár mindkét változás ebben a szűk választói tömbben hibahatáron belüli, a mozgás iránya azt jelzi, hogy elmúlt az előválasztás közvetlen napirend és ily módon közvéleményformáló hatása.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 6 százalék, ami megegyezik az egy hónappal korábban mért értékkel, ugyanakkor van 1 százaléknyi szavazó, aki egyéb pártokra kíván szavazni.

 

Pártok támogatottsága, 2021. október végén, november elején

Hajszállal növekvő Fidesz-támogatottság.

A Fidesz–KDNP választottsága az előző hónaphoz képest 1 százalékponttal nőtt, így jelenleg 34 százalékos. Ez megfelel az előválasztási kampány előtti időszak (2021. augusztus) támogatottságának. Az ellenzéki pártok közül a Momentum és a Jobbik is 1–1 százalékponttal növelni tudta a támogatottságát (7%, illetve 9%), míg az MSZP, az LMP és a Párbeszéd választottsága 1–1 százalékponttal csökkent. Így az MSZP 4, az LMP és a Párbeszéd 1–1 százalékon áll a teljes, választókorú népesség csoportjában.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 34 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis pontosan megegyezik a Fidesz−KDNP-éjével.

A parlamenten kívüli Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom egyaránt 3–3 százalékot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson. Az MKKP támogatottsága így 1 százalékponttal emelkedett, míg a Mi Hazánké nem változott.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 26 százalék.

A biztos szavazó pártot választók esetében a Fidesz–KDNP 2 százalékponttal tudta növelni a támogatottságát (48%), így ebben a választói szegmensben is visszaállt az előválasztás előtti támogatottsági szint.

Az ellenzéki oldalon a biztos szavazó pártot választók körében is továbbra a DK vezet, ebben a körben a választók 17 százaléka támogatja, a Jobbikot 12 százalék. Szintén változatlan a Momentumon kívüli összes parlamenten belüli és kívüli párt támogatottsága. Az ellenzéki oldalon elhanyagolható, 1–1 százalékpontos változások történtek.

Összességében az előválasztás elsődleges, az ellenzékre vonatkoztatott kedvező hatása eltűnt október végére, november elejére. A Fidesz magasan „égő”, jól mozgósítható szavazóinak aktivitása eredményeként újra a kormánypárt támogatói többlete figyelhető meg a listák versenyében. A különbség azonban behozható, és a teljes népességben nem érvényesül. A következő hónapokban különösen éles politikai verseny elé néz a magyar társadalom.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. október 26. és november 5. között vette fel. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és régió tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)