Hírek-Aktuális
Ellenzéki vezetés a listák versenyében – 2021. május-június

Az IDEA Intézet 2021. május 27. és június 8. között készített közvélemény-kutatása kétféle módon is vizsgálta az ellenzéki pártok (és azok közös) listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés alapján bármelyik mérőeszközt is alkalmazzuk az ellenzék három százalékponttal vezet a kormánypártok listája előtt.

 

Kormánypártok és az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága, 2021. június elején

2021. május végén, június elején az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a teljes, választókorú népességen belül három százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP előtt. Az ellenzék 40, a kormánypárt pedig 37 százalékon áll. Az elmúlt hónaphoz képest mindkét tömb két-két százalékponttal magasabb támogatottsággal rendelkezik, vagyis az ellenzék tartja a minimális előnyét a kormánypártok előtt.

A legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében a két nagy politikai tömb távolsága még szűkebb, mindössze egy százalékpont. A ezen aktív csoportjának 48 százaléka az ellenzék listájára, 47 százaléka a Fidesz–KDNP-re szavazna. Az ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága pedig 1 százalékponttal növekedett.

Érdemes megjegyezni, hogy a kormánypártok támogatottsága 2021 folyamán éppen május végén, június elején érte el a legmagasabb szintet. Igaz ez a teljes népességre éppúgy, mint a biztos szavazó pártot választókra.

A választáson biztosan résztvevő preferenciával rendelkezők körében a parlamenten kívüli kisebb pártok együttes támogatottsága 5 százalék, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 2, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 3 százalékkal rendelkezik.

 

Pártok támogatottsága, 2021. június elején

Ha az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, kitűnik, hogy a Fidesz–KDNP 32 százalékon áll, ami egy százalékponttal magasabb, mint egy hónappal korábban. A biztos szavazó pártot választók körében 46 százalékon áll, ami változatlan támogatottsági szintet jelent május elejéhez képest.

Az ellenzéki pártok közül 2021. május legvégén, június elején a Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottsága 12%, a Demokratikus Koalícióé támogatottsága 10%. A biztos szavazó pártot választók körében továbbra is a DK áll az élen (16%), a Jobbik támogatottsága 15%.

2021. május végén, június elején a Momentum Mozgalom támogatottsága (teljes népesség 6%, biztos szavazó pártválasztók: 9%) és az MSZP-é (teljes népesség 4%, biztos szavazó pártválasztók: 5%) megegyezik az előző hónapban mérttel.

A parlamenti pártok közül a teljes, választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–2 százalékot kapna.

Az ellenzéki pártok mechanikusan összeadott össztámogatottsága 35 százalék a teljes választókorú népesség szegmensében, vagyis 3 százalékponttal magasabb, mint a Fidesz−KDNP-é.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon, nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz, illetve semmiképp sem menne el) aránya 29 százalék.

Bármilyen módon is vizsgáljuk a kormánypárt és az ellenzéki pártok támogatottságát rendkívül kiélezett, szoros küzdelmet látunk, ugyanakkor a május végi, június eleji mérés szerint az ellenzék továbbra is őrzi vezető pozícióját.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. május 27. – június 08. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont.

A feltett pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára

(DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),

  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • A Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani, van véleményem, de azt nem kívánom megosztani, egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)