Hírek-Aktuális
Závecz Research – IDEA Intézet Előválasztási Elemzések IV.

Budapest 02. országgyűlési egyéni választókerület (XI. kerület) – Dobrev Klára és Gy. Németh Erzsébet indul a pole pozíciókból

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek támogatottságáról. Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentéssorozatot készít. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

Jelen elemzés Budapest 02. egyéni választókerülettel, azaz a XI. kerület (jelenlegi képviselő neve: Simicskó István, Fidesz–KDNP) foglalkozik. Az adatfelvétel 2021. április elején készült, a bemutatott adatok egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek.

Fontos előzetesen azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára. A telefonos kutatás az öt miniszterelnök-jelölt támogatottságát is vizsgálta.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?” A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve, és az esetlegtámogató miniszterelnök-jelölt neve is, tehát a kérdezettek, ha a jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt és a támogató miniszterelnök-jelölt orientálhatta őket.

 

Budapest 02., országgyűlési egyéni választókerület előválasztási eredményei

Az ellenzéki pártok támogatottsága

Az április elején zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 02. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb 13 százalékkal, amit a Momentum követ 7 százalékkal. Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Miután azonban az MSZP és a Párbeszéd 2018-hoz hasonlóan 2022-ben is közösen indítja jelöltjeit az előválasztáson, fontos jelezni, hogy a két párt együttes támogatottsága meghaladja az 5 százalékot (6%).

2021. április elején az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 33 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

Az előválasztáson résztvevő miniszterelnök-jelöltek esélyei 2021. áprilisában

2021. április elején készített adatfelvétel alapján a Budapest 02. egyéni választókerület aktív, előválasztáson biztosan vagy inkább részt venni kívánó ellenzéki szavazók 34 százaléka szavazna Dobrev Klára miniszterelnök-jelöltségére, míg Karácsony Gergelyt 32 százalékuk támogatja. Tőlük jelentős mértékben leszakadva következik Márky-Zay Péter (17%), illetve Fekete-Győr András és Jakab Péter és (8 és 6 százalékkal).

 

Az előválasztáson résztvevő egyéni jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Az áprilisi adatfelvételt idején az előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazók 31 százaléka Gy. Németh Erzsébetre, a DK jelöltjére szavazna, 29 százaléka Orosz Annát (Momentum) támogatná. Barabás Richárd, a Párbeszéd–MSZP jelöltje 22 százalékot, míg a jobbikos Bába Szilvia mindössze 4 százalékot kapna (a Jobbik az adatfelvétel óta visszaléptette jelöltjét). Az aktív ellenzéki szavazók 15 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna. A XI. kerületben tehát valódi tétje van az előválasztásnak.

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. április 1. és 7-e között készült 1539 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. Ebből az alapmintából lett az előválasztáson részt venni kívánó szavazó leválogatva. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, kisebb részcsoportok esetében azonban ennél magasabb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.