Hírek-Aktuális
Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Jelentések III.

Budapest 04. országgyűlési egyéni választókerület (II. kerület)

Kálmán Olga indul előnyösebb startpozícióból

 

Stratégiai és módszertani megfontolások

A Závecz Research 2021. április és május folyamán több telefonos közvélemény-kutatást végzett/végez az előválasztáson potenciálisan induló vagy már bejelentett jelöltek aktuális támogatottságáról.

Az IDEA Intézet ezekből a kutatásokból jelentéssorozatot készít, amelynek jelen elemzés a harmadik darabja. A kutatás lebonyolítását a Závecz Research önállóan szervezi, az IDEA Intézet csak az elkészített vizsgálatok adatainak elemzését végzi el azonos szerkezetben.

A harmadik elemzés Budapest 04. egyéni választókerülettel, azaz a II. kerülettel foglalkozik, a bemutatott adatok egy kiinduló, előzetes állapotnak tekinthetők, mintsem az előválasztás várható végeredményét jelző előrejelzésnek. Fontos azt is megjegyezni, hogy a közölt adatok mindig az ellenzéki pártokra és az ellenzéki szavazók, illetve azok szűkebb csoportjaira vonatkoznak. A Závecz Research–IDEA Intézet Előválasztási Elemzések nem térnek ki a kormányzópárt megítélésére, illetve a kormányzópárt szavazótáborára.

Az elemzések során a legfontosabb kérdés szó szerint így hangzott: „Ha ebben a választókerületben, ahol Ön él, előválasztást tartanának, akkor Ön a következő jelöltek közül kire szavazna?”. A jelöltek felsorolásakor mindig szerepelt a jelölő párt neve is, tehát a kérdezettek, ha a várható jelöltet nem is ismerték az adott egyéni választókerületben, a jelölő párt orientálhatta őket.

 

Ellenzéki pártok támogatottsága 2021

Az adatfelvétel idején az előválasztáson négy politikus indulása volt feltételezhető: Barcza Zoltán (Jobbik), Berg Dániel (Momentum Mozgalom), Kálmán Olga (DK) és Tordai Bence (P–MSZP). A Jobbik a napokban jelentette be, hogy Kálmán Olgát támogatja. Nyilvánvaló, hogy ezen jelöltek megítélése és támogatottsága erősen összefügg az ott lakó szavazók politikai preferenciáival.

Az áprilisban zajlott telefonos közvélemény-kutatás alapján Budapest 04. egyéni választókerületében a teljes, választókorú népességet tekintve a DK támogatottsága a legmagasabb, 15%, amit a Momentum követ 8 százalékkal. Az OEVK-ban nincs másik párt, amelynek támogatottsága a 18 éven felüli választópolgárok körében elérné vagy meghaladná az 5 százalékot. Miután azonban az MSZP és a Párbeszéd 2018-hoz hasonlóan 2022-ben is közösen indítja jelöltjeit, érdemes megemlíteni, hogy a két párt együttes támogatottsága eléri az 5 százalékot.

2021. április elején az egyéni választókerületben élő felnőtt népesség 29 százaléka vagy nem tudta megmondani, vagy nem akarta megmondani, hogy melyik pártra szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson.

 

Az előválasztáson résztvevő jelöltek esélyei 2021. áprilisában

Jelen tudásunk szerint az összes előválasztáson biztosan vagy valószínűleg résztvevő ellenzéki szavazó 42 százaléka Kálmán Olgára, a DK jelöltjére szavazna, 31 százaléka viszont Tordai Bencét (Párbeszéd–MSZP) támogatná. A Momentum jelöltje 13 százalékot, a jobbikos Barcza Zoltán pedig 3 százalékot kapna (utóbbi visszalépett Kálmán Olga javára). Fontos látni, hogy az aktív ellenzéki szavazók 11 százaléka vagy nem tudta megmondani, hogy melyik jelöltre szavazna az előválasztáson, vagy nem árulta el, hogy kire szavazna.

Összességében, 2021. április elején Kálmán Olga (DK) vezetett, de a jelenlegi tudás szerint ez az előválasztás sem lesz izgalmaktól mentes, a támogatottságok egy kampány előtti szakaszt tükröznek.

 

A kutatás módszertana

A telefonos kutatás 2021. március 29. és április 1-e között készült 1289 fő körében. A kutatás alapmintája nem, életkor és iskolai végzettség szerit reprezentatív a választókerület felnőtt népességre. A minta hibahatára az összes megkérdezett vonatkozásában +/-5 százalékpont, ami kisebb részcsoportok esetében ennél nagyobb is lehet. Adatfelvevő: Závecz Research.