Hírek-Aktuális
Erősödő Jobbik mellett továbbra is ellenzéki fölény

Az IDEA Intézet 2021. március 26. és március 31. között készített közvélemény-kutatása során immár harmadik alkalommal és különálló kérdéssel vizsgálta az ellenzéki pártok közös listájának és a Fidesz–KDNP listájának támogatottságát. A mérés szerint, a jelenleg legaktívabb, biztos szavazó pártot választók körében a hat ellenzéki párt egyesített listája négy százalékponttal több szavazatot kapna, mint a kormánypártok. Ebben az értelemben 2021. márciusában a kormánypárt 44, az ellenzék pedig 48 százalékon áll.

Az ellenzéki pártok egymás közötti belső erőviszonyai kis mértékben, de módosultak. A Jobbik erősödése bár hibahatáron belüli, de immáron töretlen hónapról hónapra.

 

Kormánypártok és az ellenzéki pártok közös listájának támogatottsága, 2021. március

2021. március második felében az IDEA Intézet mérése szerint a hat együttműködő ellenzéki párt (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P) közös listája a legaktívabbnak számító, biztos szavazó pártot választók körében négy százalékponttal vezet a Fidesz–KDNP listájával szemben. Míg az előbbi listára 48, az utóbbira a biztos szavazó pártot választók 44 százaléka szavazna. A korábbi kutatási eredményekhez képest ellenzéki lista vonatkozásában nem történt elmozdulás, a kormánypártok listájának támogatottsága pedig 1 százalékponttal csökkent.

Ebben a szűk választói rétegben a parlamenten kívüli kisebb pártok együttesen 8 százalékot szereznének, úgy, hogy a Magyar Kétfarkú Kutyapárt 3, a Mi Hazánk Mozgalom pedig 4 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

 

Pártok támogatottsága, 2021. március

Amennyiben az egyes pártok támogatottságát külön-külön vizsgáljuk, úgy a teljes népességben a Fidesz–KDNP 30 százalékon áll, ami pontosan megfelel az egy évvel ezelőtt, 2020. márciusában mért támogatottsággal, melyet a kormánypárt a koronavírus-járvány első időszakában 30-ról 35 százalékra tudott növelni. A szavazói többlet 2020. augusztusában érte el a maximumát, azóta fokozatosan csökkent, egészen pontosan visszaállt a megelőző támogatottsági szintre. 2019. január óta a közléseket tekintve a teljes választókorú népesség vonatkozásában a 30 százalék a Fidesz-KDNP-nek mért alsó támogatottsági határ. A kormánypártok a biztos szavazó pártot választók körében az előző hónappal megegyező 44 százalékon állnak, ami 2019. január óta mértek szerint szintén a támogatottság minimumértékének tekinthető.

A 2020-as évben az ellenzéki pártok erősorrendjében alig-alig mutatkozott elmozdulás. Mindvégig, stabilan a Demokratikus Koalíció állt az élen, amelyet a Momentum Mozgalom követett. Az év utolsó negyedévben azonban elindult egy lassú változás, amely mostanra újra izgalmassá tette az egymással egyébként szövetséget kötött ellenzéki pártok közötti rivalizálást. A Jobbik folyamatosan megközelítette a Momentumot, majd pedig be is előzte.

A 2021. március végi mérés szerint az ellenzéki pártok közül továbbra is a Demokratikus Koalíció áll az élen 11 százalékkal, a biztos szavazó pártot választóknál pedig 17 százalékon. A Jobbik 2021 márciusában 10 százalékon áll a teljes, választókorú népesség körében, ami két százalékpontos emelkedés az előző hónaphoz képest. A növekedés önmagában hibahatáron belüli, azonban több hónapot tekintve immáron tendenciózus. A Jobbik minimum támogatottsága 2020 nyarán volt 5 százalékkal, azóta viszont megduplázta táborának méretét.

A biztos szavazó pártot választóknál is megfigyelhető a Jobbik erősödése. Míg 2021. januárjában a párt 10 százalékon állt, márciusban már 14 százalékon. A Momentum Mozgalom 2021. március folyamán az előző hónappal megegyező támogatottságot élvez (teljes népesség: 7%, illetve biztos szavazó pártot választók: 10%).

A teljes népességet tekintve, az MSZP önállóan indulva, kiesne a parlamentből (4%), míg a biztos szavazó pártot választók körében továbbra is 5 százalékos támogatottsággal bír. A parlamenti pártok közül a teljes, választókorú népességen belül, valamint a biztos szavazó pártot választók körében a Párbeszéd 2–2, míg az LMP 1–1 százalékot kapna.

A Magyar Kétfarkú Kutyapárt és a Mi Hazánk Mozgalom 2−2 százalék pontot kapna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a teljes választókorú népesség csoportját vizsgálva.

Az ismeretlen preferenciájúak (nem tudja melyik pártra szavazzon; nem mondja meg, hogy melyik pártra szavaz; illetve semmiképp sem menne el) aránya 2 százalékponttal, 29-ről 31 százalékra növekedett 2021. február és március viszonylatában.

 

Módszertan

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2021. március 26 – március 31. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, életkor és településtípus tekintetében. A 2000 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,2 százalékpont. 

 

A listákra vonatkozó pontos kérdés: „Melyik párt, pártszövetség listájára szavazna egy most vasárnap tartandó országgyűlési választás alkalmával?”

  • Fidesz–KDNP közös listájára,
  • az ellenzéki pártok közös listájára (DK+Momentum+Jobbik+MSZP+LMP+P),
  • a Magyar Kétfarkú Kutya Párt listájára,
  • a Mi Hazánk Mozgalom listájára,
  • egyéb párt listájára,
  • (Ebben a pillanatban ezt nem tudom megmondani; van véleményem, de azt nem kívánom megosztani; egyikre sem, semmiképp sem mennék el.)