Hírek-Aktuális
A kegyelmi botrány mélypontra juttatta a kormánypártok támogatottságát

A „kegyelmi botrány”, illetve az elmúlt hónap egyéb, jelentős belpolitikai eseményei március elejére jelentősebb arányú felnőtt politikai gondolkodását mozgatták meg – ez derül ki az IDEA Intézet 2024 március elején, tehát még Magyar Péter mozgalmának alapítása előtt elvégzett felméréséből. Az utóbbi években szinte megszokottá vált, hogy a pártoktól eltávolodó szavazók jellemzően a bizonytalanok táborát növelték, 2024 márciusában ez hosszú idő után nem így volt. Az „egyéb” (a kérdőív szavazólapján nem szereplő kisebb, vagy még nem is létező) pártokra szavazók aránya a korábbiakban szokatlan módon, legalább 100-150 ezer fővel növekedett.

Március elején a felnőtt népesség kicsivel több mint egynegyede (26%) szimpatizált a Fidesz-KDNP-vel, a biztos szavazók 42 százaléka adta volna le a kormánypártokra a szavazatát. A legnagyobb ellenzéki párt továbbra is a DK, a pártot a felnőtt népesség több mint egytizede támogatja, ami a biztos szavazatok 18 százalékát jelentette volna egy „most vasárnap” megtartott parlamenti választáson. Március elején a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága megegyezett (5%), e pártok magabiztosan elérték volna a parlamenti küszöböt. A felnőtt népesség egyharmadának bizonytalan a pártpreferenciája, e csoport aránya az előző havi 3 százalékos visszaesés után, ezúttal további 1 százalékkal csökkent (33%).

Márciusban jelentős változás jelent nem csak februárhoz, hanem az előző évekhez képest is abban tekintetben, hogy az ún. kisebb, egyéb pártok szavazóinak aránya a teljes népesség körében és a biztos szavazók között is 3 százalékkal növekedett. A hónap első felében a biztos szavazók 7 százaléka szavazott volna valamelyik kisebb, nem nevesített, egyéb pártra. Az IDEA Intézet vizsgálata néhány nappal Magyar Péter ún. „zászlóbontása” előtt lezárult, így az utóbbi hetekben megjelenő politikus által alapított Talpra Magyar! Mozgalom nem szerepelt a válaszadók által megjelölhető pártok között. Ettől függetlenül emelkedett az egyéb pártok aránya.

Az IDEA Intézet mérései szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a tavalyi év közepétől egészen az 2023 végéig folyamatosan csökkent, ami a biztos szavazók körében mindvégig kisebb mértékben volt csak érzékelhető. A kormánypártok támogatottsága 2023 végére „mélypontra” zuhant, de az év elejétől már éppen erősödni látszott.

A legfrissebb 2024 márciusi eredmények viszont azt mutatják, hogy az ún. „kegyelmi botrány” következtében a Fidesz-KDNP támogatottsága újra mélyponton van. A pártnak legalább félmillióval kevesebb szavazója van, mint egy évvel korábban. Igaz, az IDEA Intézet adatai szerint, önmagában a botrány február eleje és március eleje között már „csak” nagyjából 80-100 ezer Fidesz-KDNP szavazót „mozdított meg”, viszont az események hatásai ezúttal éppen a párt biztos szavazói bázisát érték el inkább: az elmúlt hónapban a teljes népesség körében 1, a biztos szavazók körében viszont 2 százalékkal esett a kormánypártok támogatottsága.

Az elemzés letölthető innen.

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2024. február 29. és 2024. március 12. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére iskolai végzettség, életkor, nem, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1500 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.