Hírek-Aktuális
2023 szeptember: a 2022. áprilisi 3-a óta a legalacsonyabb mért Fidesz–KDNP-támogatottság

Az IDEA Intézet 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a teljes népességben az augusztusi méréshez hasonlóan továbbra is alacsonyabb a kormányzó párt támogatottsága, mint az év korábbi szakaszaiban. Továbbá a biztos szavazó pártot választók körében bár kifejezetten enyhén, de további csökkést mutat. Egyetlen területen érzékelhető nagyobb mozgás a pártpreferenciákat tekintve: az ismeretlen preferenciájúak aránya 3 százalékponttal csökkent az előző méréshez képest.

A nyár végén – megegyezően az előző, augusztus eleji méréssel – a felnőttek 27 százaléka szavazna egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fidesz-KDNP-re. A teljes, választókorú népesség körében nem történt változás, míg a biztos szavazó pártválasztók 45%-a támogatná most vasárnap a Fidesz-KDNP-t. A 2022-es áprilisi választások óta ez a párt legalacsonyabb mért népszerűsége.

Mindez azt jelenti, hogy a Fidesz a 2022-es választási eredményéhez képest a teljes népességben mintegy kilenc, a biztos szavazó pártot választók körében pedig kb. hét százalékpontot veszített. A párt népszerűségének visszaesése elsősorban 2022 nyarán következett be, majd az idei év elejétől egészen nyár végéig nagyjából a teljes népességben 30, míg a biztos szavazó pártot választóknál 48 százalékos szint körül stabilizálódott. A 2023-as nyári időszakban erről a szintről csökkent a Fidesz választottsága 27 és 45 százalékra.

Ezzel együtt, ha 2023 szeptemberében parlamenti választásokat tartanának Magyarországon, a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyezti a töredezett ellenzék. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 11, a biztos szavazó pártot választók 19 százaléka szavazna. Ezen kívül még a Mi Hazánk, a Momentum és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt lépi még át az 5 százalékos parlamenti küszöböt. Az ellenzéki pártok esetében a változások mindkét választói csoportban elhanyagolható, 1−1 százalékpontos mértékűek. Egyetlen olyan ellenzéki párt sincs tehát, amely a nyár folyamán hibahatárt meghaladó módon tudta volna növelni saját szavazótáborát, így a Fidesz és az ellenzék közötti támogatottsági olló alig-alig csökkent, és különösen nem is koncentrálódott.

A részletes adatok letölthetők innen.

 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. augusztus 28. és szeptember 8. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.