Hírek-Aktuális
Az idén először csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága – 2023. augusztus

Az IDEA Intézet 2023. július 28. és augusztus 9. között készített reprezentatív közvéleménykutatásának eredményei szerint a legutóbbi vizsgálati időszakhoz képest az idei évben először csökkent némileg a kormánypártok népszerűsége. A szokottnál nagyobb elmozdulás ellenére az ellenzéki pártok egyike sem tudta növelni a támogatottságát, így kérdéses, hogy a kormánypártok támogatottságának csökkenése mennyire mutatkozik majd tartósnak. Az adatok letölthetők innen.

A nyár végéhez közeledve, vagyis a politikai uborkaszezon közepén, hosszú idő után újra 30 százalékos szint alá esett a kormánypártok támogatottsága. Augusztus elején a felnőttek 27 százaléka szavazott volna a Fidesz-KDNP-re, ami a teljes népesség körében a párt támogatottságának 3 százalékos, a biztos szavazó pártválasztók között pedig 2 százalékos visszaesését jelenti az előző hónaphoz képest.

Ezzel együtt, ha 2023 júliusában parlamenti választásokat tartottak volna Magyarországon, a Fidesz-KDNP győzelmét továbbra sem veszélyeztette volna az ellenzék. A kormánypártoknak legfeljebb a kétharmados többség megszerzésével kapcsolatban lettek volna nehézségei. A második legerősebb pártra, a Demokratikus Koalícióra a teljes népesség 12 százaléka szavazott volna egy nyári választáson, ami a biztos szavazó pártválasztók között 20 százalékos szavazati arányt jelentett volna. Ezen kívül még a Mi Hazánk, a Momentum és nagy valószínűséggel a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is átlépte volna az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

A Fidesz-KDNP szavazók aránya jelentős mértékben, mintegy 8 százalékponttal csökkent a teljes népesség körében 2022 júliusa óta. A párt népszerűségének visszaesése azonban elsősorban 2022 közepén és második felében volt megfigyelhető, ezt követően, nagyjából az idei év elejétől 30 százalékos szint körül stabilizálódott. Az utóbbi 3-4 hónapban pedig szinte egyáltalán nem változott.

Ezt a stabilizálódást mutató trendet törte meg az augusztus elején regisztrált, határozott, statisztikai értelemben is szignifikánsnak mondható további visszaesés. Erről a következő 1-2 hónap adatai alapján lehet majd eldönteni, hogy egy újabb, fontos trendforduló jeleként kell-e majd értékelni, vagy pedig csak átmeneti visszaesést jelent, ami a politikai uborkaszezonnak, illetve a kormánypárti szavazók ebből fakadó, átmeneti, szokottnál nagyobb passzivitásának köszönhető.

Az biztos, hogy a kormánypártok népszerűsége, éves szinten legalábbis, mindenképpen csökkent 2022 nyara óta. Árnyalja viszont ezt a képet is, hogy mindeközben egyik ellenzéki pártnak sem sikerült növelnie saját táborát, a Fidesz-KDNP-ben elbizonytalanodó, esetleg elpártoló szavazók főleg a politikai preferenciáik szempontjából bizonytalanok táborához csatlakoztak.

Az adatok letölthetők innen.

 

Adatfelvételi információ

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2023. július 28. és augusztus 9. között vette fel közösségi média alapú kérdőív segítségével. A vizsgálat végeredménye reprezentatív az ország felnőtt népességére nem, iskolai végzettség, életkor, településtípus és régió tekintetében. A teljes magyar weben és a közösségi médiában történő adatfelvétel lekérdező szoftverrel, önkitöltős online kérdőíven keresztül (CAWI) történt. Súlyozás során a különböző internet- és Facebook felhasználási szokások kontrollálásra kerülnek, kiegészítve ezzel a reprezentativitást biztosító súlyozási eljárásokat. A 1800 fős minta hibahatára az alapmegoszlások esetében legfeljebb ±2,3 százalékpont.